. e d e b i d u a l i t e

l o a d i n g

Biz Dr. Özlem DEMİR ve Hüseyin UYAR olarak 2023 başlarında edebiyatın daha önce keşfedilip kurgulanmamış bir alanında çalışma yapabileceğimizi fark ettik.

b ir eser öncelikle yaratıcısının hissi ve manevi mülkiyetinde olsa da okura sunulduğunda durum değişmektedir. Ancak ilgili eser okur ile buluştuğunda etkileşim başlar. Bu etkileşim ne kadar yoğun olursa olsun okurun kendi dünyasında kalmaktadır. Biz bu esareti ortadan kaldırabileceğimizi düşündük ve bu konuda çalışmaya başladık. Düşüncemize göre, okur da kendi üzerinde oluşan etkiye, yine edebiyatı kullanarak karşılık verebilme olanağı bulmalıydı.

Çalışmalarımız devam ederken fark ettik ki, kimi zaman okurlar ele aldıkları eserin duygusundan tetiklenerek kendi yetenekleri kapsamında özgün eserler üretmişlerdir. İşte bizim de tam olarak yapmak istediğimiz buydu. Fakat bir sorun vardı: Başka eserin duygu tetiklemesi ile üretilen özgün eserin birbiri ile bağlantısının kurulması ve birlikte yayımlanması gerekiyordu.

Bu sorunsalı ortadan kaldırabilecek bir çalışma yaptık. Adını da Edebi Dualite koyduk.

Biz aslında yeni bir şey icat etmedik. Edebiyatta var olan ama tanımlanmamış halde bulunan bir olguyu disipline ederek isimlendirmiş olduk. İşte bunu topluma anlatmalıydık. Elbette ki bir olguyu en iyi şekilde anlatmak için örnekleme yapmamız gerekiyordu.

Hakkımızda - Edebi Dualite
Yoğun bir çalışma ve üretim dönemi geçirerek edebi dualitenin ilk temsillerinin yayımlandığı “Sarkaç” isimli kitabımızı ve “Edebiyatta Dualite İhtiyacı” adlı deneme yazımızı Şubat 2024’te yayımladık. Eylül 2024’te Truva Edebiyat Dergisi’nde ‘Edebi Dualite’ alan adıyla ilk yayın gerçekleşti. Çeşitli uluslararası dergilere edebi dualite ve deneme çevirileri gönderdik. Ayrıca bu konu ile ilgili detaylı bilgileri paylaştığımız makaleyi, uluslararası akademik bir derginin beğenisine sunduk. Böylelikle Edebi Dualite tarihe not düşüldü. Ekim 2024’te web sayfamızı aktifleştirdik.

Ortaya koyduğumuz bu disiplinin edebiyat dünyası tarafından kabul göreceğine inancımız tamdır.

Genel Görüş

Bilindiği üzere insanlığın kültürel akışındaki temel unsurların başında edebiyat gelir. Acaba insanoğlu edebiyatın sınırları konusundaki misyonunu tamamlamış mıdır? Ya da edebiyatta keşfedilecek yeni alanlara ihtiyaç var mıdır?

Evet bizce vardır…

İkili denge anlamına gelen dualitenin edebiyatta da kullanılarak yeni bir alana hayat vereceği görüşünü savunuyoruz. Kelime olarak karşıtlık ya da zıtlık anlamında kullanılan ve aslında kökeni itibariyle ikili denge demek olan dualitenin çağrıştırdığı anlam itibari ile edebiyatın yeni bir dalı oluşturulabilir.

Amacımız - Edebi Dualite

Şöyle ki;

"Her insan bir dünyadır." sözünden yola çıkarak anlatmaya çalışalım. İnsan varoluşu itibariyle kendine verilen yetileri ve özelliklerini kullanabilme ölçüsünde dışa vurum yapar. Bazen şiir bazen roman, şarkı, resim gibi sanatsal konular ile birlikte mühendislik, sağlık, siyaset ve dahi aklımıza gelebilecek her konuda yeteneklerini kullanarak özgün üretkenliğini ortaya koyma eğilimindedir… Bir baston ustası görürüz, bir çömlek ustası veya bunun gibi yüzlerce alanda kabiliyet sahibi insanlar vardır.

Edebi Dualite - Hakkımızda
Örneğin; okuduğumuz bir öykünün konusu üzerinden tetiklenen duygularımız ile bir şiir yazmak isteriz ve yeteneğimiz ölçüsünde mısraları dökeriz. Yani okuduğumuz öyküye şiir ile karşılık vermiş oluruz. Böylelikle öykü ve şiir ikili denge üzerinden dualite oluşturmuş olur. Bu oluşuma 'Edebi Dualite' dediğimizi ve dünyada kabul gördüğünü düşünelim. İşte anlatmak istediğimiz tam da budur.

Edebiyatta öykü, şiir, roman gibi branşlara bir yenisi yani 'Edebi Dualite' de eklense bu çok yerinde olmaz mı?

Bizce olur…
Böylelikle başkasının eserinden tetiklenen duygu ile üretilen diğer eserin birlikte yayımlanması da 'Edebi Dualite' çatısı altında yeni bir kimlik kazanmış olur.

hikaye

500

şiir

~1

kullanıcı

2 k